Misterele Revoluţiei: 2 milioane de cartuşe au fost trase în 12 ore de “autori necunoscuţi”

Misterele Revoluţiei: 2 milioane de cartuşe au fost trase în 12 ore de “autori necunoscuţi”

În data de 21 decembrie s-au tras, conform celor 108 jurnale ale Armatei, 2 milioane de cartuşe, de la ora 14,00 până noaptea, aproximativ ora 02,00. Au murit 49 de persoane, dar nu se ştie nici astăzi, la modul oficial, cine a tras. A doua zi, dictatorul a fugit, dar au apărut ”teroriştii”, care au tras mai puţine gloanţe, dar au omorât mai mulţi oameni.

Teodor Mărieş, fotbalist la vremea respectivă la echipa Uzinei de Construcţii Maşini Caransebeş, 110 kilometri distanţă de Timişoara, acum preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, ne-a povestit despre zilele Revoluţiei, cu câteva zile înainte şi până pe 21 decembrie noaptea, aşa cum le-a trait el.

”Pe 17 decembrie am auzit pentru prima oară despre revolta izbucnită cu o zi în urmă în Timişoara. Pe 18 decembrie m-am suit în tren şi am pornit spre Bucureşti. Trenul care de obicei era plin de bucureşteni care îşi făceau cumpărturile în Timişoara, unde se găseau produse din afară, acum era gol. Timişoara devenise oraş închis”, îşi aminteşte Teodor Mărieş.

Pe 21 decembrie Mărieş se afla pe Calea Victoriei, lângă Casa de modă Venus, când a văzut femei fugind disperate către actuala Piaţă a Naţiunilor Unite. Se spărsese mitingul lui Ceauşescu din actuala Piaţă a Revoluţiei.

”Atunci s-au format cele două grupuri de protestatatari pe bulevard, unul în apropiere de Dalles, unde eram eu, celălalt acolo unde se formase o baricadă. La ora 14,00 s-a deschis focul. Interesant este faptul că, deşi s-au tras 2 milioane de cartuşe în rafale de mitralieră, oamenii nu cădeau toţi grămadă, ci unul aici, unul acolo, ca şi cum ar fi fost triaţi de lunetişti”, a adăugat Mărieş.

”Teroriştii” au tras mai puţine cartuşe, dar mai eficient

Conform documentelor armatei, din 22 decembrie, când Ceauşescu a fugit cu elicopterul, până pe 27 decembrie, adică  momenetul apariţiei “teroriştilor”, s-au tras  230.802 cartuşe. Menţionăm că pe 25 decembrie cuplul Ceauşescu a fost executat la Târgovişte. Cu toate acestea, în perioada 27-28 decembrie au fost trase 577.961 de cartuşe (!), apoi, între 29 – 30 decembrie s-au tras 41.600 cartuşe, iar între 30 şi 31 decembrie, 353 cartuşe. Nu mai punem la socoteală aici grenadele și proiectiele de tanc folosite.

Deci, din 22 decembrie 1989, până pe 31 decembrie 1989, s-au tras 850.716 de cartuşe care au omorât 1.016 persoane, de 7 ori mai multe decât până pe 22 decembrie. ”Teroriştii” nu au fost găsiţi încă.

sursa aici

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )
Hai si tu pe:
[ X ]